הנחיות לעצירות למתמודדים
ומחלימים מסרטן
עצירות היא תופעת לוואי שכיחה בקרב חולי סרטן כמו גם בקרב הציבור הרחב. בין הסיבות לעצירות ניתן למנות את תופעות הלוואי של חלק מהתרופות הכימותרפיות, הקרנות לאזור המעי יובילו לעצירות (אך לרוב לשלשולים) וכן כתופעת לוואי של תרופות משככות כאב.
כמו גם ניתוחים לאזור המעי ומיקום הגידול עצמו.
להתאמת התזונה ואורח החיים יש תפקיד משמעותי בהגברת תנועתיות המעיים ושיפור ביציאות.
יחד עם זאת, לעתים אין מנוס מהיעזרות בטיפול תרופתי
1.הגדלת צריכת סיבים: סיבים תזונתיים מגבירים תנועתיות מעיים וכן מרככים את הצואה ולכן נרצה להגביר צריכה של סיבים תזונתיים. סיבים תזונתיים נמצאים בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים. לכן, כדאי לוודא שבמהלך היום יש מספיק ירקות ופירות (לפחות 7 מנות של ירק ופרי), שילוב של חופן אגוזים ושקדים וכן אכילה של פחמימות מלאות כדוגמת לחם כוסמין או שיפון, קינואה, בורגול, עדשים, אפונה, שעועית וכו'.
2. יחד עם זאת, הגברת צריכת סיבים תזונתיים בלי שתייה מספקת היא בבחינת "יצא שכרו בהפסדו" ולרוב לא רק שלא יהיה שיפור ביציאות אלא להיפך, עלולה להיות החמרה. לכן יש להקפיד על צריכת נוזלים מספקת כמו: מים, חליטות צמחים (תה נענע, שיבא וכו') וסודה. הנוזלים מסייעים לריכוך הצואה ובכך לשפר את העצירות.
כמה לשתות? כאן ההמלצה משתנה בין האנשים, בהתאם למשקל, רמת הפעילות גופנית וכן מצב רפואי כמו אי ספיקת לב. המדד המדויק ביותר לכמה ניתן לשתות בהיעדר מחלות רקע המגבילות בשתיה הוא שתן שקוף
3. פעילות גופנית: פעילות גופנית קלה עד מתונה יכולה להגביר את התנועתיות של מערכת העיכול. מאוד חשוב להקפיד על תנועה יומית על פי היכולת ובכל מקרה, בזמן ערות אני ממליצה לקום מהכורסא לפחות פעם בשעה לחמש דקות. למי שמסוגל ממליצה להגדיל להליכה יומית של עשרים דקות חצי שעה.
4. שילוב של מזונות המכילים פרוביוטיקה על מנת לשפר את בריאות המעיים: מלפפון חמוץ כבוש ביתי, כרוב כבוש ביתי (כבישה עם מלח ללא חומץ), לחמי מחמצת, יוגורט ביו ועוד*
*למטופלים עם מערכת חיסון ירודה יש לבחון שילוב של מזונות אלו עם דיאטנית אונקולוגית.
תרופות סבתא לעצירות
מה שהסבתות שכחו אני עוד לא למדתי ולכן אני מתייחסת בהערכה ובכבוד ל"תרופות סבתא" במיוחד כאלו שעובדות מניסיון:
1. עגבניה מרוסקת עם כף שמן זית על קיבה ריקה
2. סלק אדום + שמן זית לשלב באחת הארוחות
3. יוגורט ביו + זרעי פשתן שלמים*, זרעי הפשתן מגבירים תנועתיות המעיים מתוקף זה שהם קשים לעיכול. שימו לב, זרעי פשתן טחונים לא מסייעים בעצירות.
*האמור אינו מתאים למטופלים אשר על תזונה דלת סיבים או מטופלים עם נטייה לחסימות מעיים, יש להתייעץ עם הדיאטנית המלווה שלכם או עם הרופא המטפל להתאמת המלצות.