איך להוריד את הסיכון לחלות בסרטן השד?
שמירה על משקל גוף תקין: השמנה מעלה את הסיכון להארעות סרטן שד אחרי מונפאוזה ולכן יש חשיבות משמעוותית לשמור על משקל תקין לאורך החיים. יש לקחת בחשבון כי לרוב אחרי התמודדות עם סרטן שד ישנה עליה במשקל, לכן יש חשיבות לפנות לדיאטנית על מנת לעבוד על הרגלי האכילה וביצוע פעילות גופנית נכונה ומספת על מנת לרדת במשקל ולכל הפחות לשמור עליו ולא לעלות.
ביצוע פעילות גופנית: על פי ההמלצות של ארגון הסרטן האמריקאי, חיש לבצע פעילות גופנית בעצימות בינונית ( שאפשר לדבר בה אבל לא לשיר), כמו ליכה, שחיה, רכיבה על אופניים וכו' בנפח של 150-300 דק' בשבוע (בין חצי שעה לשעה חמישה ימים בשבוע) או 75-150 דק' של פעילות גופנית מאומצת כמו ריצה.
אלכוהול: פחות אחד יותר נחמד, גם כמות קטנה של אלכוהול מעלה את הסיכון של סרטן שד ולכן ההמלצה למי שלא שותה לא לשתות. אך מי ששותה, יש להקפיד לא יותר ממנת אלכוהול אחת ביום (מנת אלכוהול היא שליש בירה, כוסית וויסקי או כוס יין).
עישון: יש מחקרים שמראים קשר בין עישון בעיקר לפני גיל המעבר לסרטן שד.
הנקה: ככל שההנקה ממושכת יותר ההקטנה של הסיכון לסרטן השד גדולה יותר.
תזונה מהצומח: הקפידו שהתזונה שלכם תכלול בעיקר ירקות בינהם ירקות עליים ירוקים, ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרובית, ברוקולי, קייל, כרוב ניצנים וכן פירות וקטניות- עשירים בסיבים תזונתיים, פיטוכימיקלים, אנטיאוקסידנטים וויטמינים אשר מורידים את הסיכון לחלות בסרטן וכן במחלות כרוניות נוספות כגון מחלות לב וכלי דם וכן סכרת.
הפחיתו שומנים רוויים: השתדלו להפחית ככל הניתן במרגרינה, שומן של עוף ובשר, עור של עוף, חמאה ובשרים שמנים.
העדיפו שומנים בריאים: שומנים מסוג אומגה 9, חד בלתי רווי כגון שמן זית, אבוקדו, טחינה בעלי תכונות אנטי דלקתיות וכן העשירו את תפריטכם בשומנים מסוג אומגה 3 שנמצאים במקורות כמו סלמון, זרעי פשתן, שמן קנולה ועוד.
סויה: סויה היא מקור מצוין לחלבון, סיבים וויטמיני B, ברזל וסידו. כמו כן הסויה מכילה איזופלאבונים שכנראה יכולים להפחית את הסיכון לסרטן שד ערמונית. יש לציין, כי בעבר היה חשש מצריכת סויה וסרטן שד עקב הפיטואסטרוגנים שבה (אסטרוגנים ממקור צמחי). לאחרונה פורסם מחקר הWHEL שמצא כי אין חשש בצריכה של 3 מנות סויה ביום (של מוצרים מלאים כמו טופו, חלב סויה, פולי סויה וכו'). עד למחקרים נוספים יש להימנע מתוספת של אבקת חלבון סויה וכו'.
תה ירוק: תה ירוק תה הינו חליטה של עלי הצמח Camellia sinensis, ויש להבדילו מתה צמחים, כמו תה נענע, לואיזה וכו'. לתה הירוק יש השפעה אנטי סרטנית משמעותית בעקבות: פעילות נוגדת היווצרות מוּטָציות (antimutagenic), פעילות נוגדת התפתחות גידולים ומונעת התפתחות סרטן, פעילות אנטי חמצונית ועוד. מומלץ לשתות בין 1-4 כוסות תה ירוק ביום על מנת להנות מיתרונותיו