top of page
תזונה בטיפולים כימותרפיים
מדריך מקיף לחולי סרטן
תזונה מותאמת אישית בזמן טיפול כימותרפי היא חלק בלתי נפרד מההתמודדות עם מחלת הסרטן. היא מסייעת בהקלה על תופעות לוואי ותומכת בתהליך ההחלמה. כדיאטנית אונקולוגית, חשוב לי לחלוק איתכם את הידע העדכני ביותר המבוסס על הניסיון שצברתי ועל המחקר בתחום.
המדריך הזה בא להציע גישה הוליסטית לתזונה שתתאים למסע האישי של כל אחד ואחת מכם.
אתגרי התזונה בזמן טיפול אונקולוגי
טיפולים כימותרפיים, למרות יעילותם במלחמה בתאים הסרטניים, גורמים לתופעות לוואי רבות שמשפיעות ישירות על התזונה. בחילות והקאות הן תופעות שכיחות המקשות על שמירת תזונה מאוזנת. שינויים פתאומיים בטעם ובריח גורמים למזונות מוכרים להרגיש מתכתיים או לא נעימים, מצב המכונה דיסגאוזיה (שינוי בתחושת הטעם).
פצעים וכאבים בפה (מוקוזיטיס אוראלי) מגבילים את יכולת האכילה. גם בעיות במערכת העיכול, כמו שלשולים או עצירות, משפיעות על ספיגת המזון ועל הנוחות היומיומית. בנוסף, אובדן התיאבון הקשור לסרטן מוביל לירידה בלתי רצויה במשקל, שעלולה להוביל לתסמונת הקכקסיה הסרטנית (אובדן מסת שריר וירידה במשקל).
עקרונות מנחים לתזונה בזמן כימותרפיה
שמירה על מאזן אנרגטי חיובי
תזונה נכונה במהלך טיפולים כימותרפיים היא קריטית למניעה ירידה מכוונת במשקל. ממחקרים עולה כי שמירה על משקל יציב קשורה לפרוגנוזה (תוצאת מחלה צפויה) משופרת וליכולת טובה יותר להתמודד עם הטיפול. תזונה עתירת קלוריות בנפח קטן היא לעיתים הפתרון. לכן מומלץ להעדיף ארוחות קטנות ותכופות ולשלב במזון שמנים בריאים כאבוקדו ואגוזים.
חלבון: אבן היסוד לשיקום
חלבון חשוב ביותר לשיקום הגוף ולשמירה על מסת השריר, למניעת סרקופניה (אובדן מסת שריר) ולתפקוד מערכת החיסון. ידוע כי צריכת חלבון מספקת משפרת את התמודדות הגוף עם הטיפולים ומפחיתה סיכון לזיהומים. מקורות חלבון טובים כוללים ביצים, מוצרי חלב, טופו, דגים וקטניות. חשוב לשלב מקור חלבון בכל ארוחה עיקרית. ניתן להשתמש בשייקים או תוספי חלבון במידת הצורך.
הידרציה מותאמת
התייבשות עלולה להחמיר תופעות לוואי רבות. חשוב לצרוך כ- 8-12 כוסות נוזלים ביום, במיוחד לפני ואחרי טיפולים. אפשר לשתות מים, מרק צח, תה צמחים ומשקאות איזוטוניים (משקאות שמחזירים מלחים ונוזלים לגוף). מי שמתמודד עם בחילות עשוי להעדיף לגימות קטנות לאורך היום ולהפריד בין שתייה לאוכל.
סיבים תזונתיים ובריאות מערכת העיכול
מערכת העיכול רגישה במיוחד לטיפולים כימותרפיים. במידה ויש שלשולים, דיאטה דלת סיבים (מופחתת בירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות) יכולה להקל. במקרה של עצירות, מומלץ בדיוק הפוך, להוסיף סיבים מסיסים (סיבים הנמסים במים) בהדרגה ולשתות הרבה מים.
התמודדות עם תופעות לוואי
בחילות והקאות
לצרוך ארוחות קטנות ותכופות, להעדיף מזון קר ולהימנע ממזונות שמנוניים. ג'ינג'ר עשוי להקל על תחושת הבחילה, במיוחד כשהוא נלקח כתה או בסוכריות.
דיסגאוזיה (הפרעות בחוש הטעם)
שינויים בטעם דורשים הכנסה של טעמים חזקים: עשבי תיבול, סוכריות חמוצות וסכו"ם מפלסטיק עשויים לשפר את הטעם. כדאי גם להקפיד על ניקיון של הפה לפני הארוחות.
מוקוזיטיס אוראלי (פצעים בפה)
כשיש פצעים בפה, כדאי למקד את התזונה במזונות רכים ונוזליים, ולהעדיף אותם בטמפרטורות קרות או פושרות. יש להימנע ממזונות חומציים, חריפים או יבשים כדי למנוע גירוי נוסף. אפשר להשתמש בקשית לצורך שתייה. שטיפות פה על בסיס קמומיל או אלוורה עשויות להקל על הכאב.
יובש בפה (קסרוסטומיה)
יובש בפה הוא תופעה מוכרת שיכולה להשפיע על הלעיסה והבליעה. מומלץ לשתות מים בלגימות קטנות לאורך היום, להעדיף מזונות נוזליים או עם רוטב, ולהימנע ממזונות יבשים או חריפים. מציצת קרח או סוכריות לימון ללא סוכר עשויות לעודד הפרשת רוק. יש להקפיד על היגיינת פה ולהשתמש בתחליפי רוק לפי הצורך.
מכיוון שטיפולים שונים משפיעים בדרכים שונות על מטופלים, חשוב להתאים את התזונה בצורה אישית לכל מטופל. התייעצות שוטפת עם דיאטנית אונקולוגית תסייע בהתמודדות עם האתגרים והבטחת תזונה מאוזנת שתומכת בהצלחת הטיפול.
אני מזמינה אתכם לפנות ולהתייעץ עם דיאטניות המרכז שלנו בכל עת על מנת להבטיח שאתם ומשפחותיכם תיהנו מתפריט מיטבי ומותאם אישית.
bottom of page